Sveriges bästa Food Trucks i Kungsträdgården

Ingen har väl missat supertrenden med Food Trucks i sommar; de färgglada matvagnarna har fullkomligt tagit över stan. Och det gäller att hitta rätt i utbudet. Ska man satsa på en vietnamesiska Kao Lao eller köra en vegansk burgare?

Efter förra årets succé drar Food Truck-SM (nu tillsammans med Sthlm Street Food) in i Kungsträdgården med en heldag av happenings, DJ:s och… förstås… mat i massor. Här kan du testa dig fram bland ett 50-tal Food Trucks och hitta din favorit.

Serverad mat från världens alla hörn i en bil är förstås ingenting nytt – egentligen. Food Trucks i olika former har använts runt om i världen under flera hundra år. Gatumat har varit den fattiges sätt att både sälja och köpa lagad mat.

I den moderna västvärlden handlar det mest om att folk på språng vill ha snabb mat – men den måste vara vällagad. Och när man hittar rätt så funkar det. Idag kör var femte restaurangägare i USA även Food Truck-servering av sin mat – och om man tittar på hela världen, så köper över 2,8 billioner människor sin mat från Food Trucks VARJE dag.

I Sverige är fenomenet ganska nytt, men det fanns faktiskt redan på 50-talet lastbilar som åkte omkring bland husmödrar i Sverige, bjöd på ärtor och majonnäs och lärde dem att laga nya rätter. Jättekonstigt, men lastbilarna blev superpopulära och med tiden omvandlades dessa ”folkkök” till att bli ambullerande livsmedelsaffärer som åkte runt bland förorterna och sålde mat.

Sedan har väl begreppet Food Truck här i Sverige mer associerats till marknader och festivaler. Men när väl trenden startade för drygt fem år sedan, så har det gått fort. De första tillstånden gavs ut 2013 och efter det har trenden exploderat. Idag finns Food Trucks i så gott som varje svensk stad.

Så missa nu inte Sthlm Street Food i Kungsträdgården – en riktig folkfest så här på sensommaren! Här kan du också träffa magiker från Robert Bronetts evenemang MagicXmas, lyssna till grym musik från DJ:s och gästartister.

Kom! Smaka och upptäck! Här finns mat från världens alla hörn och dessutom deltar 30 av ekipagen med sina paradrätter i tävlingen Food Truck-SM. Även besökarna har något att säga till om; Folkets pris går till den Food Truck som sålt flest portioner under dagen.

Det är ganska coolt. Hela världens mat på plats i mitt i Kungsan den 9 september. Det går faktiskt inte att missa.

Text: Liisa Aus/Stockholmsmässan
Bildkälla: Stockholmsmässan/Sthlm Street Food