Efterfrågan på ekologisk mat ökar!

Både krögare och butiker tycks lägga ett större fokus på ekologisk mat och efterfrågan ökar. Vad är det som driver utvecklingen i den riktningen; miljömedvetenhet, hälsa, smak, omtanke till de som producerar, små producenter med unika råvaror eller…?

Åsikterna är många och för att få lite konkreta tankar kring ämnet pratade jag med Paul Svensson, en stjärnkock med stora utmärkelser i bagaget. Paul är Matkreatör på Fotografiska i Stockholm och har ett stort fokus på ekologiska och naturliga råvaror.

Paul menar att efterfrågan på ekologiska råvaror ökat, globalt, och att det finns en generell medvetenhet som värnar om miljö, ansvar, hälsa och smak – vi har bara en jord och den ska vi vara rädda om. Ur hans krögarperspektiv så finns allt detta självklart i åtanke, och i matlagningen läggs naturligtvis stort fokus på att skapa njutning – en smakupplevelse. Det görs bäst med naturliga råvaror. Ur ett konsumentperspektiv nämner Paul också att det, ibland, tycks vara kopplat till rädsla i vad vi stoppar i oss och därmed skapas en trygghet i att äta ekologisk mat.

Butiker, generellt, utökar sitt ekologiska sortiment och i flertalet länder har det tagits ett steg längre, till ekologiska matvarukedjor där sortimentet kompletteras med småskaliga produkter, utan tillsatser. Några exempel är Whole Foods och Sprouts i USA, Whole Foods Market i Storbritannien, holländska Marqt och Bioplaza och i juni öppnade Paradiset sin första butik i Sverige och satsar på expansion.

Utbud styrs av efterfrågan… Genom att välja produkter, butiker och restauranger som erbjuder det vi vill ha, utnyttjas konsumentmakten. Butiker styrs till att erbjuda det vi väljer att lägga i varukorgen och restauranger till att servera det vi väljer på menyn – ganska enkelt egentligen. Vad som avgör valen? Det får nog var och en fråga sig själv.

Malin Annebäck Boudet,
Marknadsdirektör