Foodtrucks – modern snabbmat?

Internationellt har de funnits länge och varianterna är oändliga. I Sverige är det relativt nytt, likaså i övriga Norden, i USA etablerat sedan många år. De rullande, ofta färgglada, matbilarna som går under namnet ”food trucks” ses av många som ett alternativ till den etablerade snabbmaten.

Från början dominerades utbudet av amerikansk ”street-food” och vanligast var hamburgaren och varma mackor tätt följd av pulled pork. Idag vågar jag säga att man hittar i stort sätt all typ av mat med influenser från alla världens hörn.

En del kombinerar mattraditioner med matkulturer från andra länder. Några väljer att satsa på lokala råvaror, nästa talar om enbart ekologiska råvaror. Ytterligare några representerar ett visst koncept t ex tacos/ bbq i en rad varianter. Entreprenörer och kockar har genom food trucks chans att skapa sig ett namn i matbranschen utan samma investering som krävs för att etablera en restaurang.

Till en början syntes dessa mobila kök oftast i samband med festivaler, musikevenemang och marknader där det var en lokal händelse som gjorde att mycket folk samlades. Idag är det ibland det omvända. Food trucks har i sig skapat en mötesplats där människor träffas och umgås över en bit mat…

Förutsättningen för den effektiva genomslagskraften för food trucks tycks vara användandet av sociala medier. Informationen om var de finns, hur menyn ser ut sprids som en löpeld genom ”följare”, ”appar” och ”hemsidor”.

Och ja, vi konsumenter får fördelen av en varierad meny, kanske precis utanför dörren till kontoret… Är det en trend eller är food trucken här för att ”stanna”?

Malin Annebäck Boudet,
Marknadsdirektör