Gästspela – inspirera och inspireras!

”Bageri Petrus” i Stockholm och ”Feldts Bröd & Konfekt” i Halmstad inspirerar varandra på många olika sätt, bland annat genom bagarbyte.

Inom restaurangbranschen har gästspel länge setts som ett sätt att utvecklas, lära sig nya tillagningsmetoder, smaksättningar, kombinationer, kunskap om råvaror etc. Petrus Jakobsson och My Feldt har anammat dessa möjligheter inom bageribranschen.

Det började med att Feldts bageri tillfälligt var kort om personal och snabbt behövde få in en kompetent medarbetare. Petrus hörde direkt av sig och erbjöd att skicka en av sina bagare, Paolo, till hjälp några dagar och såg ett roligt tillfälle till ömsesidigt utbyte av kunskap. Det blev bl a ”Pastéis de Nata” på bakverkspaletten i Halmstad. My och Petrus pratade ihop sig och planerade direkt in fler tillfällen, vilket sedan mynnade ut i det ena inspirerande gästspelet efter det andra, kors och tvärs över hela landet.

Ljuvliga dofter spreds när Petrus var hos ”Feldts Bröd & Konfekt”; hallon catalaner, mandelkubbar, bullar och matbröd gräddades och blandades med doften av nybryggt kaffe. Plåt efter plåt med Mys ljuvliga kolatartletter försvann från hyllorna på Bageri Petrus på Södermalm när My gästspelade…

Petrus och hans bagare har även låtit HÄLLDE Combi Cutter CC-34 gästspela i sitt bageri. Under snart 6 månader har de testat och utvärderat maskinen och i och med det kunnat vidareutveckla delar av sitt sortiment, testat nya beredningsmetoder och erbjudit sina gäster en hel rad av nya produkter. ”Vi har gjort egen mandelmassa med flera olika smaksättningar och kunnat sätta vår egen ”touch” på olika bakverk på nya sätt. Vi har gjort marmelader, mördeg, crumble, hackat nötter och mycket mera…” säger Petrus.

Med erfarenheten av lyckosamma gästspel valde My att ta bagarbytet ett steg vidare och bjöd in till ”Bagarfest”, där flera av landets hantverksbagare kom till ”Feldts Bröd & Konfekt” i Halmstad och gjorde sina specialiteter.

My: ”Bagare har sällan tid att lämna sitt bageri men jag tror att vi är många som blivit inspirerade av det här med bagarbyte, att vi träffas och gör det vi älskar tillsammans. Man känner sig bekväm när man får vara med och baka, snarare än att komma och hälsa på, stå och titta på, och lite få känslan av att man stör i produktionen. Det är verkligen win-win för alla. Det finns ingen konkurrens, det är ingen tävling om vem som bakar bäst och inga hemligheter. Vi bagare får så mycket inspiration av varandra, alla bakar på olika sätt, med olika mjöl och har olika tankar och tekniker men vi brinner alla för samma sak och har samma mål.

För våra kunder var det också fantastiskt att få prova andra bagares bakverk och bröd, det var så otroligt uppskattat och stämningen var på topp. Det var helt fantastiskt att se våra kunder i Halmstad behandla ”gästbagarna” som de stjärnor de är!”

Blogg Bagarbyte

Bagarfest i Halmstad: Från vänster, Petrus från ”Bageri Petrus”, Kristofer från ”Rådmansö Bageributik”, Anders från ”Cum Pane”, Niklas från ”Kustbageriet”, Gabriel di Grado från ”Spånga Konditori / Bullar & Bröd” och Johan Feldt från ”Feldts Bröd & Konfekt”.

Alla brinner de för att förädla fina råvaror, utan tillsatser till goda bröd och bakverk, med kärlek och stolthet till sitt yrke – hantverksbagare! En del kallar det en trend, jag ser det som en bransch i förändring…

Nästa gång är tanken att det blir Bagarfest hos Kristofer på ”Rådmansö Bageributik” utanför Norrtälje. Som My säger: ”Drömmen är ju bagarfest minst en gång om året och så ett par gästspel på de

Vill du bli inspirerad? Följ Petrus och My på instagram: bageripetrus och myfeldt

/ Malin Annebäck Boudet
Marknadsdirektör