Strut, bägare, bomb eller tårta – vi pratar Glass…

På ”18 Smaker Glassmakeri” är tanken att använda så få ingredienser som möjligt för att tillverka glass och sorbet på färska råvaror utan tillsatser! Bakom idén står Karin Undin och Dan Falkenberg som slog upp dörrarna på Timmermansgatan på Södermalm 2009.

Karin och Dan som umgåtts i samma kompisgäng sedan ungdomsåren, båda med examen inom IT, kände gradvis att de ville göra något helt annat…

När deras vägar åter korsades i slutet på 2000-talet hade Karin just läst boken ”Den hemlige kocken” av Mats-Erik Nilsson, som inspirerades till att skriva boken, bland annat efter att ha konstaterat att Magnum’s dåvarande pistageglass fått sin gröna färg av spenat, och dessutom innehöll en massa kemikalier… Dna och Karins diskussioner kring en begynnande affärsidé cirkulerade kring vad vi egentligen stoppar i oss.

Då Dans extrajobb under studietiden bestod i att ”göra glass” genom att blanda olika mixer av smaksättningar och mjölk i pulverform, kände de båda att här finns det en bransch som kan lyftas. De landade i att erbjuda konsumenten vad de ser som ”riktig Glass”!

18 Smaker Glassmakeri & Café är inte certifierad som en ekologisk producent då de i vissa smaksättningar ännu inte hittat något ekologiskt alternativ men de flesta glassarna är ekologiska eftersom basen – mjölk, grädde, ägg och socker – rakt igenom är ekologisk.

Glass produceras dagligen under högsäsong och under flera dagar i veckan när det är lågsäsong. Smaksättningar mixas, finfördelas eller hackas och blandas sedan i glass-, sorbet- och yoghurt-baserna som sedan hälls i glassmaskinerna.

blogg-glassmakeri-blended-strawberry
Mixade jordgubbar smaksätter glass-basen.

Dan och Karin experimenterar sig fram med smaker och använder även ingredienser som gör att laktosintoleranta och veganer kan känna sig välkomna och välja ur deras sortiment. Glass tillverkad på ris, havre, mandel eller sojaprodukter finns alltid i några varianter.

Utöver glassbaren, som innehåller fler än 18 smaker varje gång jag varit där, så serveras självklart en meny av kaffe och nyligen började dagens soppa och pizza slice serveras under lunchtid.

Glassbomber, tårtor, bägare och färdiga förpackningar kan självklart beställas.

Personligen kan jag inte få nog av glass och kan inte annat än att rekommendera ett besök!

/ Malin Annebäck
Marknadsdirektör