Vad kommer vi äta i framtiden?

År 2050 beräknas vi vara 9 miljarder människor på jorden och med det förväntas efterfrågan på mat öka med 70%. Frågan är – vad kommer vi äta?

Många frågor figurerar kring hur vår framtida matkonsumtion kommer att se ut. Och redan nu varierar den självklart i olika länder och kulturer beroende på tillgång och hur vi ser på djur och växter. Det talas om insektsfarmar, konstgjort kött och att odla grönsaker utan jord.

Jag har frågat Hanna Halpern, VD på Restaurangakademien i Stockholm, listad som en av Matsveriges mäktigaste i tidningen Restaurangvärlden, om vad hon spår i framtiden.

– Vilka är trenderna?
Hos de medvetna konsumenterna minskar köttkonsumtionen och det vegetariska ökar. Den långsiktiga trenden är bättre men mindre mängd kött. Trendsättarna pratar vegansk mat men är kanske inte helt eniga om vad det är.

– Hur kommer vi äta, med familjen, på språng, på restaurang, färdiglagat, mat lagat från grunden?
Allt det du nämner kommer att gälla. Eftersom tid kommer att fortsätta att vara en bristvara så kommer vi att äta på språng och välja färdiglagat. Samtidigt, när vi väl tar oss tid väljer vi att göra det till en upplevelse, genom att laga mat tillsammans, från grunden. Det kommer finnas affärsmöjligheter för företag som hjälper konsumenterna att spara tid men samtidigt ge konsumenten möjlighet att äta gott och göra gott för klimatet, jordklotet och våra medmänniskor.

Vad kommer vi äta?
Mer grönsaker, mer alternativa proteiner, mer från havet t ex alger och annat som vi ännu inte äter, insekter men kanske inte nödvändigtvis som insekter utan snarare som t ex insektsmjöl. Det är proteinet vi vill ha. Dock får det inte glömmas bort att maten skall vara god, konsistensen skall vara rätt och maten skall göra gott. Det måste produktutvecklarna och leverantörerna ha med i åtanken. Om det inte är gott så blir det mer som en medicin för jordklotet eller för oss människor och då kommer de rätta produkterna aldrig bli några stora volymer hos konsumenterna.

Som alltid kommer det att vara tillgång och efterfrågan som styr. Jag hoppas att det är med omtanke, precis som Hanna förutspår, att vi kommer att äta det som gör gott, smakar gott och värnar om vår planet som styr valen, för både företag och individ.

Malin Annebäck
Marknadsdirektör

Vill du veta mer om Restaurangakademien läs här!